top of page
2020-LOGO RIK-STILL.jpg

PAGINA RIK M.

20200426_175320.jpg
20200426_175320.jpg

2020 MIDDELHEIM BEELDENPARK

HERACLES de BOOGSCHUTTER

20200426_165213.jpg

Bourdelle, een tijdgenoot en medewerker van Rodin, werd gedreven door zijn fascinatie voor de Griekse mythologie.

Dit beeld is veruit het bekendste werk van Bourdelle, en heeft hem faam en enkele monumentale opdrachten opgeleverd. In 'Heracles Boogschutter' moet de Griekse held Heracles de Stymphalische vogels doden, als onderdeel van de twaalf werken die hem werden opgedragen.

Er gaat een enorme kracht uit van de opgespannen boog en Heracles’ houding, een kracht die zelfs doorwerkt in de volledige omgeving. De boogschutter vuurt niet alleen een pijl af, maar lijkt iets groters te ontketenen. Hij bundelt letterlijk de fysische krachten van de omgeving, trekt ze naar zich toe, en stoot ze weer af.

Bourdelle’s invloed op de kunstgeschiedenis is aanzienlijk. Tot zijn leerlingen rekende hij onder meer Germaine Richier en Alberto Giacometti. Na zijn dood werd zijn atelier in Parijs omgebouwd tot een mooi museum.

20200426_165042.jpg
heracles-sculpture-1.jpg

Herakles is een figuur uit de Griekse mythologie die ook voorkomt in het Berbers geloof. Hij was een Griekse heros, en werd beroemd om de twaalf moeilijke werken die hij uitvoerde in opdracht van koning Eurystheus. Herakles was een echte held, die door de combinatie van enorme kracht en een flinke dosis slimheid machtige daden kon verrichten.

HERACLES TORSO.jpg

Herakles was een zoon van de oppergod Zeus en Alkmene, een prinses die getrouwd was met Amphitryon. Zeus verleidde haar tijdens de afwezigheid van haar echtgenoot door zich als Amphitryon te vermommen, waarna zij een tweeling kreeg:

  • Herakles, de zoon van Zeus;

  • Iphikles, de zoon van Amphitryon.

De godin Hera was jaloers op het overspel van Zeus en zond twee slangen naar de wieg, die door het wonderkind Herakles tijdens het spelen gewurgd werden.

Zeus wilde dat Herakles het eeuwige leven zou verkrijgen, dus verzon hij een slinks plan: namelijk Herakles de melk van Hera laten drinken. Alleen merkte Hera het net op tijd en zorgde ze ervoor dat de melk werd gemorst. De gemorste melk vormde de Melkweg.

bottom of page