top of page
PEN EN PAPIER.jpg

ACTUELE ITEMS

HOME

NIEUWSBRIEF 29- van 28 OKTOBER 2019-

HUBERT DEWULF OP BEZOEK

Filmvoorstelling FISAIC door De Wulf Hubert.

Op 7 oktober laatstleden vergastte oud lid Hubert De Wulf  ons op een avond met films van FISAIC, het internationale overkoepelende orgaan van filmclubs van de spoorweg. 
Als lid van " Het Spoor ", de filmclub in Gent , kon hij dus beschikken over deze films en is het dus dank zij hem dat wij een mooie selectie van deze films aangeboden kregen. 
Na een korte inleiding over FISAIC gingen we van start met : Swiss Classic Train. 
Deze Zwitserse bijdrage  ( Duits gesproken) is een nostalgisch verslag van een unieke treinreis van Zürich naar Brigg. Het eerste gedeelte van de reis werd gemaakt met een antieke  stoomlocomotief , wat resulteerde in  prachtige beelden van een zwoegende stomende en rokende machine die door het landschap dendert. Het tweede deel van de reis werd er gebruik gemaakt van de eerste sterke electrische locomotief van Zwitserland. 
Mooie beelden, met veel aandacht voor detail en techniek, maar ook een geslaagde indruk van de manier van reizen toen , met de luxe van een restauratiewagen en zelfs een bar. 
Goed gemonteerde film , met mooie beelden en goede niet storende commentaar.
Na deze letterlijk denderende opening, was het tijd voor " Petit Cheminot"  een (h)eerlijk  filmpje over een dagelijks gebeuren van een spoorwegbediende aan het onthaal. Prachtig , vrij sarcastisch  beeld dat geschetst wordt , hoe een jonge spoorwegbediende behandeld wordt door de reizigers die aan deze jonge man de meest onwaarschijnlijke vragen stellen, die er meestal niet toe doen. Om dan later, na zijn dagtaak nog door zijn vrienden uitgelachen te worden ,dat zijn " zittend" jobke toch wel heel gemakkelijk is.
Prachtig in beeld gebracht en vlot geregisseerd , goede acteerprestatie en het filmpje wordt zeer origineel afgetiteld via het electronisch mededelingenbord van het station. Zeer confronterende filmschets , en hoewel Frans gesproken gemakkelijk te volgen. 
Na de Franse bijdrage kregen we een Tsjechisch filmpje te zien, gelukkig Duits ondertiteld. 
Met "Filmnoa Skola", worden we deelgenoot van een opleiding in filmtechniek, en vooral over het gebruik van de zogenaamde "colorkeying", of misschien beter bekend als " green key". In deze ludieke prent wordt de leerkracht zelf slachtoffer van deze moderne techniek. Goed verhaal, maar de ondertiteling werkte vrij storend, vooral omdat de tekst somtijds meer dan drie lijnen besloeg. Wel leuk en zeker een goed voorbeeld hoe je kan spelen met videotechnieken.
Met "Les Escargots" een zeer verzorgde documentaire werden we bijna letterlijk met onze neus op het leven van de wijngaardslakken gedrukt. Door deze zeer  complete documentaire, met erg veel informatie en weetjes is onze kennis van deze , niet voor iedereen', gesmaakte lekkernij  serieus bijgespijkerd.  Indrukwekkende film met sublieme macro-opnames , erg goed gemonteerd en zeker niet vervelend, een voorbeeld van een goede vlotte informatieve documentaire. Deze Frans gesproken film was ook Duits ondertiteld en voor iedereen goed begrijpbaar.
Als afsluiter voor het eerste gedeelte van deze avond waren er nog twee één-minuut filmpjes, een Frans , " L'Intimité"  en een Tsjechisch " Rozchod" ( De breuk).
Hier spraken beeld en geluid duidelijke taal.
 En dan was er natuurlijk de pauze, en naar goede gewoonte was er weer iemand jarig ( Herman) en kregen we naast ons gebruikelijke drankje ook nog een stuk cake extra.
Na de pauze belandde we in het Zuid-Franse Séte. In " Le monde de Frédéric" maken we kennis met een spoorwegbeambte die niet alleen Le Pont du Radelle op het Rhône kanaal bedient, maar in zijn vrije tijd ook nog eens een heel bijzondere kunstenaar /filosoof is, die van stukken rails prachtige kunstwerken maakt. Hij verzaagt stukken spoor ( met de hand!) tot unieke beeldhouwwerken.  Prachtig filmpje, niet alleen door de vlotte montage, maar ook door de manier waarop deze eigenzinnige kunstenaar in beeld is gebracht.
En nu we toch in Frankrijk zijn, trakteert Hubert ons op een rasechte thriller, "Persecution", Frans gesproken uiteraard maar door het goede filmische verhaal zeer goed te volgen. Een film waarin de angst de hoofdrol toebedeeld krijgt , met sterke effecten , zo sterk zelfs dat bij de ontknoping er een snerpende gil door de zaal ging van enkele van onze vrouwelijke leden. Je kan dus rustig zeggen , een geslaagde thriller. Het publiek werd bijzonder goed meegenomen in dit oeuvre. 
Na de spanning naar de ontspanning met Cassie, een prachtige clip met mooie balletscenes , zeer professioneel gemaakt en een mooi en kunstvol dessertje van deze avond. 
Hubert besloot dan nog met een kort filmpje dat hij zelf draaide over het verloop van het FISAIC  filmfestival van 2013 in Berchtesgaden. Een indruk van hoe het op zo'n festival er aan toegaat.
En dat was het dan, een prachtig gevulde avond met een keur aan films waarvan ik zeker weet dat iedereen ervan genoten heeft. Het gaf ons een zeer goede inkijk hoe amateurs in andere landen met hun hobby omgaan. 
Bedankt Hubert voor deze prachtige avond.

Jack.

  

bottom of page