Technische avond met Roald Roos.
Als oud lid is Roald zeker geen onbekende voor ons. Iedereen weet trouwens ook dat hij erg geïnteresseerd is in al de technische kanten van ons hobby en altijd bereid is om iemand te helpen en oplossingen voor allerlei problemen of probleempjes aan te dragen.
In eerste instantie start hij de avond met overdenkingen van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met eenvoudig en niet te duur materiaal op het gebied van macro.
Als smaakmaker toonde hij ons eerst een gecombineerde film " Paddestoelen in de stad", gecombineerd in die zin dat hij beelden gebruikte uit zijn films "Boekenberg" en " Klein Zwitserland". een typische film dus van Roald, met klassieke macro-opnames. Al deze opnames die hij in deze film gebruikt heeft, zijn gemaakt met een gewone bridgecamera en voorzetlens.
Daarna toonde hij ons wat er eigenlijk tegenwoordig allemaal mogelijk is bij gebruik van 4K opnames. Het voordeel hiervan is, dat je bij montage reeds kan zoomen tot 2K, zonder dat er voor normale montage in 2K geen sprake van verlies is. Omdat je zelfs in 2k nog kan inzoomen wordt het dus mogelijk om tot 8 x in te zoomen met acceptabel beeld.
Voorbeeld van deze techniek liet Roald zien met opnames van het minuscule wadslakje. Indrukwekkend resultaat wanneer je weet dat dit diertje slechts een tweetal mm groot is. De opnames waren beeldvullend en het was zelfs mogelijk om de rasptong van dit diertje te zien .Uit de zaal kwam ook de vraag , om zoals gebruikelijk in de fotografie een standaartlens omgekeerd op het objectief te zetten. Dit heeft toch nogal wat nadelen, vooral omdat de afstand van het objectief tot het onderwerp minimaal wordt, somtijds slechts enkele milimeters.
Wanneer een fototoestel gebruikt wordt en men zoomt in, dan verschuift de ganse lens. m.a.w. de afstand van de lens tot het te filmen onderwerp verandert. Dit leidt ertoe dat het erg moeilijk wordt om de korrekte afstand te respecteren. Wanneer men echter met een filmcamera zoomt, gebeurt dit in het objectief, dus de afmeting van het objectief blijft dezelfde, omdat hier bij inzoomen de lenzengroep in het objectief beweegt.
Een ander heikel punt is natuurlijk de belichting. Voor serieuze macro-opnames is er erg veel licht nodig en blijkbaar is de zon de enige bron die voldoende licht kan opbrengen.
De lessen die we uit voorgaande kunnen leren zijn dus: gebruik een voorzetlens, indien mogelijk film in 4K , en liefst in 50P, want door omzetting naar 2K kan je tot praktisch 8x vergroten. Als toegave liet Roald ons nog een reeks beelden zien van de firma 3D macrosystem met als onderwerp de gewone wesp, maar met een verbluffende dieptescherpte die normaliter met (gewone ) lenzen niet bereikbaar is. Waarschijnlijk gaat het hier om een heel andere techniek, namelijk een stapeling van beelden waardoor een 3D beeld kan opgebouwd worden .
Prachtig om te zien, maar waarschijnlijk geen spek voor onze bek.
Na nog wat opmerkingen en vaststellingen gingen we over op een totaal ander onderwerp, namelijk de voorstelling van de nieuwe GOPRO systemen.
De nieuwe GOPRO 8 heeft blijkbaar toch weer heel wat nieuwere mogelijkheden en uitbreidingen.
In het oog vallende verbetering is zeker de verbeterde stabilisatie, de horizonten zijn nu ook gestabiliseerd en vragen niet meer een latere correctie bij montage. Extra pakketten worden aangeboden en de toestelletjes zijn nu gewaarborgd waterdicht tot op een diepte van 33 voet, zo'n 10 meter. De GOPRO max kan zelfs 360° opnemen. De demofilmpjes laten uiteraard al dat mooie speelgoed zien, maar de manier van filmen is duidelijk naar de jeugd toe gericht: registreren en zo snel mogelijk op een youtube-achtig kanaaltje streamen.
Zelfs het promofilmpje, waarin de uitersten van dit toestelletje werden opgezocht was eigenlijk niet te volgen, zo zenuwachtig en de man die voor het commentaar zorgde moest beslist nog zijn trein halen alhoewel hij eigenlijk al een kwartier te laat was. Hier worden wij, de wat rustigere en bedaagde ouderen, hypernerveus van. Dit soort filmpjes zijn dus duidelijk ook niet voor ons bedoeld.
Wat natuurlijk wel positief is aan deze toestellen is de prijs, want voor een kleine 500 Euro mag je de gelukkige bezitter genoemd worden van dit speelgoed dat ongelooflijke dingen kan doen. Als een extraatje om in een film te gebruiken is dit leuk materiaal, alleen al maar door de hoge opnamesnelheid van zo'n 200 bps waardoor mooie vertragingen gemaakt kunnen worden en de ingebouwde mogelijkheden van timelapse mogen er ook best zijn.
In de daaropvolgende pauze werd er nog heel wat gediscussiëerd.
En dan was er eindelijk het grote moment aanebroken waarnaar iedereen had uitgekeken: de voorstelling van Google Earth Studio.
Roald begon eigenlijk al direct om ons enthousiasme een beetje te temperen door te zeggen: het ziet er allemaal vrij simpel uit , maar de werkelijkheid zal echter ontnuchterend zijn, het is aartsmoeilijk om er mee te werken.
Dit programma is nu nog in demoversie en gratis te verkrijgen, maar je zal er mee moeten leren leven dat het Google watermerk steeds in het beeld zal staan. Je kan er wel een beetje mee foefelen maar waarschijnlijk zal, wanneer het programma helemaal op punt zal staan en dan waarschijnlijk ook betalend zal worden, het pas helemaal gebruikt kunnen worden zonder die dwingende logo.
Als eerste vertoonde Roald het demo filmpje van Google zelf, en inderdaad het leek schijnbaar vrij handig. Je krijgt dus schijnbaar de mogelijkheid om een soort drone opnames te maken waarbij je van het ene geografische punt naar het andere kan gaan. Je kan op allerlei manieren komen aanvliegen, rondjes draaien enzovoort. Je kan er dag en nacht verlopen mee simuleren , kortom het ziet er erg professioneel uit.
En toch, al snel merk je dat je nog andere programma's zal moeten gebruiken. De stad is leeg! je zal er met after effects rijdende auto's enz. moeten in verwerken. Wanneer je een nacht/dag/nacht simulatie maakt, zal je ook opmerken dat de schaduwen onveranderd blijven. Het wordt wel lichter en daarna weer donkerder maar de schaduw blijft altijd even groot en uit dezelfde richting. Buiten de zogenaamde dronebeweging is er geen beweging te zien.
Roald heeft dan een voorbeeldje gemaakt door zogenaamd van Gent over Brussel met het atomium naar Parijs te vliegen. Het was niet echt een succes. Het gedeelte van Gent, waar de drone rond de Sint-Baafs toerde viel nog erg mee, het Atomium in Brussel was maar een flits en de uiteindelijke bestemming met een toertje rond de Eiffeltoren was ook geen succes. In dit korte filmpje was met een paar man toch al gauw zo'n 6 h !!! gekropen en wat onze bollebozen hiervan geleerd hebben is dat je beter niet teveel hooi op je vork neemt en beter losse korte stukjes maakt om ze daarna aan elkaar te monteren.
Er zitten duidelijk wel mogelijkheden in, maar alleen al het feit dat er slechts een 260 tal steden beschikbaar zijn waarbij een goed 3D beeld te verkrijgen is , kan men bijvoorbeeld van minder bekende streken of landschappen amper mooie shots maken, gewoon omdat het niet beschikbaar is. Langs de andere kant is dit natuurlijk maar een demo , voor goed begrip, om hier mee te leren werken is "hands on" een absolute vereiste.
In ieder geval, het was een zeer leerzame avond,en hoewel het voor sommigen onder ons misschien iets te technisch was geloof ik toch wel dat iedereen het als een geslaagde avond beschouwde. Dat er in de toekomst nog veel op ons afkomt staat buiten kijf, en zolang er mensen zoals Roald zijn die er de moeite voor nemen om een en ander eens uit te zoeken is er zeker nog stof genoeg om nog heel wat avonden te vullen en zullen onze films naar de toekomst toe er zeker beter op worden. Vooruitgang is vaak lastig, maar wanneer het algemeen aanvaard en gekend is, worden we er alleen maar beter van.
Bedankt Roald , het was een fijne avond.
Jack.