top of page

HOME

PETER DE GRAEF

PODCAST

PETER DE GRAEF.jfif
31_Berg_en_Dal__Peter_De_Graef_6228444_2PODCAST PETER DE GRAEF
00:00 / 37:35

Van 1973 tot 1975 studeerde hij toneel, voordracht en dictie aan de Gemeentelijke Muziekacademie te Borgerhout en Merksem o.l.v. Walter Merhottein. Onder leiding van Dora van der Groen studeerde De Graef toneel en voordracht aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen van 1976 tot 1978.

Vanaf 1979 speelde De Graef bij verschillende gezelschappen en begon hij ook zelf te schrijven. Zijn eerste monoloog Et voilà werd in 1991 geregisseerd door Luk Nys, een samenwerking die de aanleiding vormde om het gezelschap Nova Zembla op te richten. Na Nova Zembla werkte De Graef freelance tot hij vanaf 1994 met De Stichting vzw zijn eigen werk begon uit te brengen.

In 2008 bracht De Graef twee producties uit: Zoals de dingen gaan... (met Bo Spaenc) en Inside Stories. Naast het schrijven van de tekst en het regisseren van de voorstelling stond hij ook in beide voorstellingen zelf (mee) op de planken. De jaren daarna produceerde hij zijn werk vanuit zijn nieuwe vzw Dwama voor een aantal Vlaamse en Nederlandse gezelschappen, waarbij hij vaak ook spel en/of regie op zich nam. In 2016 speelde De Graef een van de hoofdrollen in de Eén-reeks Den elfde van den elfde en schreef en regisseerde hij Onze Koen bij Theater Malpertuis met Tania Van der Sanden en Lucas Van den Eynde in de hoofdrollen.

De Graef was verbonden aan diverse theatergroepen, zoals T.I.LEva Bal-speeltheater, Theater MalpertuisHuis aan de AmstelDe WerfDe Kolonie MT en de Paardenkathedraal. De Graef was daarnaast ook docent aan het Herman Teirlinck Instituut. Al zijn teksten hebben gemeen dat zij de toeschouwer met veel humor op sleeptouw nemen in een wereld van wreedheid, gekte en fantasie, waarin de toeschouwer achter elke hoek zichzelf en de werkelijkheid tegenkom

bottom of page