top of page
Blauw raster met manneke .jpg
PEN EN PAPIER.jpg

PAGINA VAN
RICHARD
VAN STEENBERGHE

"COSTA RICA": één van de vele kenmerkende humoristische belevenissen van Richard.

Richard van Steenberghe werd geboren in Merksem op 20 april 1945 , op enkele dagen na, het einde van W.O.II in Europa. De talrijke ontberingen die zijn moeder gekend had , hadden ook de baby getekend. De eerste twee levensjaren werden door gesparteld met een zeer wankele gezondheid.

pasfoto 2-brwerkt- vtb.jpg

Ten huize Van Steenberghe hing een sportieve sfeer. Vader Raymond had , tijdens zijn dienst als rijkswachter in het Antwerpse Sportpaleis, een grote affiche meegekregen met daarop de aankondiging van de komende wieler 6-daagse met het onbetwiste koningskoppel Marcel Kint en Rik Van Steenbergen, en had die in de living opgehangen . Bij elk bezoek werd die affiche druk becommentarieerd en op een dag werden ze onderbroken door peuter Richard die opmerkte: 'Kind van Van Steenbergen.....dat ben ik toch ! Onbewust had hij met een woordspeling het gezelschap doen lachen, en dat smaakte naar meer …..De focus was gelegd op humor en sport.

Kopie van rIK VAN STEENBERGEN.jpg
Kopie van Marcel-Kint-e1548369273669.jpg
pasfoto 1 bijsnijden ok-vtb filmgroep.jp

Rik van Steenbergen

Marcel Kint

Richard was een zeer wisselvallige student, met regelmatig een buis en een herexamen, gekoppeld aan speciale onderscheidingen voor vakken waarvoor hij wel motivatie kon opbrengen. Het schip strandde in het tweede jaar moraalwetenschappen aan de Gentse universiteit .

Zonder studiebeurs moest er nu gekozen worden voor werk, en de opportuniteit om als studiemeester - opvoeder aan de slag te gaan in het atheneum van Boom werd met beide handen aangegrepen. Hij rekende op veel vrije tijd om zijn talrijke hobby's te kunnen beoefenen , en dan ging het in de eerste plaats over sport.

AT_BOOM_CMYK.png

Als 16-jarige begon hij met wielrennen . Over zijn concurrenten zoals Georges Pintens en Eddy Merkx vertelde hij graag dat hij reeds lang gewassen en gekleed was als die mannen nog moesten aankomen...... maar hij vergat er bij te zeggen dat dat kwam omdat hij vaak vroeg in de koers al na enkele ronden had opgegeven....

koersfiets.png

Aan de universiteit volgde hij de atletiektrainingen en werd hij een verdienstelijk atleet op de 400 m horden met o.a. finale plaatsen in de nationale kampioenschappen en interclub overwinningen met Beerschot . Hij richtte zich gaandeweg meer op recreatieve sporten en behaalde monitor en trainersdiploma's in atletiek , volleybal , zeilen , skiën , recreatiesport en windsurfen.

In deze laatste dicipline was hij redelijk succesvol in wedstrijden en hielp hij , als coach , zijn levenspartner Liliane Pepermans mee aan de wereldtitel slalomsurfen en de eerste plaats op de wereldranking van de olympische klasse.

Liliane Pepermans

kaplilianpep.jpg
P8140275.jpg

Als 76 jarige is Richard nog actief in het mountainbiken en wildwaterkajak en ….groot contrast …. de DUIVENSPORT.

KLIK hierbij

op de film "BEWEGEN":  een hilarisch film van Richard. Een huisdokter wordt geconfronteerd met het explosieve leven van Richard.

Voor verslaggeving en didactisch materiaal kwam Richard bij het filmen terecht. Er was een eerste korte kennismaking met amateurfilm ( super 8 ) in de Fade In club in Temse, maar de 'digitale' doorstart kwam er pas ( als 60 jarige ) bij filmclub Multimedia 97 Niel, waar hij o.a. kon profiteren van de privé lessen van de onvolprezen , maar helaas onlangs overleden , Willy Verhasselt . Hij dacht onmiddellijk te kunnen scoren met origineel en spectaculair beeldmateriaal, maar clubleden en vooral juryleden maakten hem duidelijk dat de mooiste en spectaculairste beelden al heel snel vervelend worden, als ze niet dienen in een interessant verhaal . Die boodschap is hij nog steeds indachtig en wil hij op zijn beurt uitdragen. Zijn visie over film :

'Als je niets te vertellen hebt moet je zelfs niet aan film beginnen , want dan creëer je alleen maar verveling en daar is niemand mee gediend. Met het verzamelen van filmbeelden die je later wil schikken en van commentaar wil voorzien , kom je steevast uit bij de meest gehoorde opmerking bij het amateurfilmen : Het duurt te lang ! Uitgaan van wat je wil vertellen, een daar de passende beelden bij halen , dat is mijns inziens de juiste weg.'

Een kortfilm over Richard en SPORT: een onafscheidelijk duo !

KLIK hierbij: in deze kortfilm heeft Richard wel degelijk wat te vertellen: en niet alleen over kiekestront !

P8120267.jpg
bottom of page