top of page

FILM VAN MARC EN SIMONNE

2017- NY in een flits

 

"KEGELHUIS"

Mieke, Jack en Marc

tonen ons in deze film hoe één van de oudste sporten in Antwerpen TOT VOOR KORT nog actief was.

Spijtig genoeg heeft Jens De Groote dankzij corona moeten stoppen met De Kegelkluis

De oorsprong van kegelen is onbekend, maar in een Egyptisch kindergraf uit 5000 voor Christus zijn al resten van een soort kegelspel teruggevonden. In twaalfde-eeuwse archieven is er voor het eerst sprake van kegelen in Europa. Daaruit blijkt dat er vaak gegokt werd op het spel. Om dergelijke excessen tegen te gaan werd het kegelen door stadsbesturen vaak verboden. Toch bleef het spel voortbestaan en werd het door iedereen gespeeld: op volksfeesten als populair volksvermaak, maar ook aan hoven en zelfs in kloosters. Daar kreeg het spel een religieuze insteek, waarbij de kegels het kwaad voorstelden dat men omver moest werpen.

Foto YouTube Kegelbaan.jpg

In de zeventiende eeuw was kegelen een wijdverspreid volksvermaak. Het is wellicht het meest verspreide volksspel in Europa. We vinden het terug in tientallen landen en in allerhande vormen, waarbij zowel het aantal kegels, de opstelling, het projectiel, de afstand als de puntentelling variëren. Aanvankelijk speelde men op plat gestampte klei en werd met een steen gegooid. Nu wordt het spel gespeeld op banen van hout of kunststof die glad geschaafd zijn.De Kegelkluis is de laatste kegelbaan van Antwerpen. De voorbije decennia zijn er in Vlaanderen tientallen verdwenen. Vijftig jaar geleden telde de stad nog acht banen. De geschiedenis van de baan gaat terug tot in 1933. Toen opende de Kegelkluis de deuren in een van de kluizen van de kelder van de Boerentoren. Zo kwam het lokaal aan zijn naam. Toen de bank die ruimte nodig had, verhuisde de Kegelkluis in 1958 naar de Leeuwenstraat.

In het kegelen zijn er negen kegels die in een ruit opgesteld staan. Dat in tegenstelling tot bowlen, waar er tien kegels in een driehoek staan. Een kegelbaan heeft een Y-vorm en is ook wat uitgehold. De kegel- en bowlingbanen zijn wel even lang, maar kegelen wordt met een kleinere bal gespeeld, zonder gaten. Kegelen telt verschillende spelvormen.

bottom of page