top of page
Blauw raster met manneke .jpg
PEN EN PAPIER.jpg

PAGINA VAN LOUIS ORBAN

Klik op de driehoekjes voor kortfilms van Louis.

"DONS STORY"

Een boeiende kortfilm. Louis filmde deze gebeurtenis vanuit zijn vensterraam. 

lOUIS%20ORBAN%20FACEBOOK_n_edited.jpg

"BALLERINA"

Een filmke van 1966 op pellicule gedraaid met het dubbel 8 formaat, in samenwerking met Gust Torfs, tekstschrijver bij "De Strangers".

Met deze film werd Louis "Senior"

"DE NIEUWE GANS"

GANSTREKKEN: Het hoofddoel van elk spel bestaat steeds uit het scheiden of verwijderen van de kop van het ganzenlijf, terwijl dit aan een losse koord of aan een galg opgehangen was. 

"BEIAARDSPEL"

Het instrument is in de Lage Landen in de 16e eeuw ontstaan, toen de rijkere steden hun belforten en kerktorens niet alleen voor het oog verfraaiden, maar ook een nieuw geluid toevoegden aan de torenklokken. De eerste echte beiaard zou gebouwd zijn in Oudenaarde in 1510.

"SAIL"

Een film van Josée & Louis.

In Antwerpen bruist het nog steeds van de activiteiten rond "Antwerpen, culturele hoofdstad van Europa 1993". Van 14 tot en met 17 augustus stond Antwerpen in het teken van "Eurosail '93". Dit was het eerste grote project dat zich in het kader van het Europees jaar aandiende. Een aantal dagen lagen talrijke grote en kleine zeilschepen te kijk. Vele tienduizenden, onder wie LOUIS en JOSEE en ook heel wat Nederlanders, bezochten de schepen en maakten dinsdag, wellicht aangelokt door het stralende weer, het vertrek zeewaarts mee.

Het Havenbedrijf van de stad Antwerpen, dat fungeerde als gastheer, voldeed aan de verplichtingen, opgelegd door de Sailing Training Association. Dat betekende de vrijstelling van loodsgelden, havenrechten, afmeerfaciliteiten, sleepboten en loodsen. Ook werd gezorgd, voornamelijk voor de kleine schepen, voor elektriciteitsaansluitingen, levering van drinkwater, douchecellen, toiletwagens, afvalcontainers, telefoonaansluitingen etcetera. Verder zou zonder de hulp van financiële en technische sponsors het hele gebeuren op niets uitgelopen zijn.

LOUIS in een NOTEDOP

Ik ben in1928 geboren uit een werkmansgezin, met een onbezorgde jeugd tot 12jaar. Het is dan 1940.

Door de Oorlog is het gedaan met jeugdactiviteiten.

's Avonds: dan maar een hobby zoeken... modelbouw! Begonnen met een model van een Duits opleidingsvliegtuig op 14 jaar, en na de oorlog verder ontwikkeld in clubverband tot mijn 26j.

OK_16 jaar -OK.jpg

Louis 16 jaar

OK_stuka kleur.jpg
OK_zwever.jpg
OK_zuigeling.jpg

Mijn Middelbaar afgemaakt in het vak werktuigkunde. Ik heb in de praktijk dit vak 3 jaar uitgeoefend als paswerker in een fabriekje voor metalen meubels. Daarna 6 jaar als fijn mekanieker op Bell telefoon. Omwille van een mislukt debat over loonsverhoging deed ik het eerste het beste examen voor stadsbediende.

sLEPER lOUIS.jpg

Ik word stoker op de sleepboten.  Wat een overgang!  Na 1 jaar opgeklommen tot machinist met meer loon en stilaan geen kolen meer maar diesel om de machines aan te drijven.

OK_ik uniform - kopie.jpg

Ondertussen Josée leren kennen en na 2 jaar in het huwelijk in 1956. Nog datzelfde jaar geboorte van Louis Junior. Aanschaf van een filmcamera om de ( kleine ) te volgen bij zijn opgroei met bewegende beelden.

Louis zoon zelf.jpg

LOUIS ORBAN JUNIOR

Dieu-est-un-Fumeur-de-Havanas.jpg

Dieu est un fumeur

Louis Orban Junior schildert al lange tijd. In de eerste periode werkt hij met acryl. Hij schildert in een hoog tempo en zet zijn ideeën meteen op doek. Hij laat zich inspireren door gekende beelden, recent historische en politieke gebeurtenissen … Hij werkt met felle kleuren die in contrast staan met de feiten. Daarna ontdekt hij de kracht van olieverf. Het wordt een gevecht met de materie en de werken en kleuren worden veel expressionistischer en agressiever. 

De-Hete-Herfst-van-1977.jpg

De hete Herfst van 1977

Kopie van Ear.jpg
Ear.jpg
Kopie van Hypocracy.jpg
Hypocracy.jpg
Kopie van Backsite.jpg
Backsite.jpg

Meestal vertrekt Louis Junior van beelden, maar die zijn op het einde niet meer herkenbaar. Later concentreert hij zich op gebeurtenissen uit de jaren 60, 70 en 80. Onderdrukte historische beelden, ontmoetingen, gebeurtenissen, boeken, verhalen en reizen, en wordt zijn stijl meer beheerst. Momenteel zoekt hij in zijn werk naar een evenwicht tussen impressie en expressie.

Ear

Hypocracy

Backside

Bij de oprichting van een filmclub SODIPA in stadsverband ben ik lid geworden

Daarbij kregen we les van Willy Verlinden, stichter van de VTB filmclub, met als eerste les: het maken van een filmlas met de plakpers.

Na 5 jaar lid geworden van VTB met als debuut "BALLERINA" waarmee ik meteen senior werd.

Gelukkige tijd, tot in 1993 bij Josée de eerste tekenen begonnen van de verschrikkelijke ziekte Alzheimer. Ik zorgde voor Josée gedurende 10 jaar thuis en 10 jaar in een verzorgingshuis. 

SODIPA

vtb filmgroep OUD.jpg
Louis en bladeren.jpg
Louis en Roald.jpg

Bedankt Louis voor deze Pagina.

rik michiels

bottom of page