top of page
Blauw raster met manneke .jpg
PEN EN PAPIER.jpg

Pagina van
HERMAN VANDERHEYDEN

Mijn vader was een enthousiaste en gelauwerde amateurfotograaf, die tamelijk vroeg (rond 1960) overstapte op 8mm filmen. 

Ik kreeg telkens zijn oude filmcamera's waarmee ik zelf mocht experimenteren. 
Mijn belangstelling voor bewegende beelden heb ik daarmee al jong opgedaan.

Mijn eerste videocamera kocht ik vlak na de geboorte van ons eerste kind, in 1978, een Panasonic M1. Deze werd gevolgd door verschillende andere camera's, van analoge tapes zoals VHS cassettes, naar super VHS-C of Compactcassettes, en miniDV's, naar de huidige SD digitale opslagmedia en 4K.

Mijn eerste pogingen tot videomontage gebeurden op een Commodore64 met een extra processingkaart. Uren en uren gepruts voor erbarmelijke resultaten. Dan met behulp van een VCR-videorecorden en de VHS camera met een Panasonic VHS-montagepaneeltje terug beginnen monteren, wat dàgen werk kostte.

Uiteindelijk kwam de PC, en de daarmee eerste aanvaardbare montagemogelijkheden. Intussen ben ik overgestapt van Pinnacle Studio naar Premiere Elements, wat voor mij ruim voldoende krachtig is.

Mijn belangstelling gaat vooral uit naar familie- en reisfilms. Hieruit worden soms kortere films gedistilleerd die ik in de club vertoon, of aan wedstrijden meedoe. Soms valt er eens een prijs in mijn schoot, wat uiteraard een extra motivatie is om dit verder te blijven doen.

VTB filmgroep Antwerpen heeft me hier enorm bij geholpen, waarvoor ik hen nog altijd dankbaar voor ben.
 

Blue River Safari is een korte documentaire, gemaakt tijdens een reis doorheen West Canada. Onder begeleiding van de gids en een spotter gingen we met snelle boten de rivier op, op zoek naar beren in het wild. Eens beren gespot schakelde de gids over op geruisloze elektrische aandrijving. Zo konden we tot dicht bij de dieren komen zonder ze te storen. Dit maakte het mogelijk om bijzondere opnames te maken van deze wilde dieren. Deze film leverde een zilveren medaille op,

BLUE RIVER SAFARI:

Les bons bonbons des Vosges gaat over een ambachtelijk bollenbakker in de Franse Vogezen. Zij maken enkel op basis van suiker, glucose en aroma’s een uitgebreid gamma van lekkere snoep, zonder toevoegingen. Les Confisseries de Haute Vosges, of CDHV, is internationaal bekend, en laat graag zien hoe ze hun lekkernijen maken. Scholen maken hier graag gebruik van... en vooral van het bezoek aan de snoepwinkel erna.

LES BONS BONBONS DES VOSGES

China Light is een impressie van één van de eerste Chinese lichtspektafels in de Antwerpse Zoo. De nachtopnames werden eigenlijk gemaakt als test voor mijn nieuwe videocamera. Eens terug thuis bleken de beelden zo indrukwekkend dat er een korte film moest van gemaakt worden, die dan ook een 1e prijs van de publiek kreeg

CHINA LIGHT

bottom of page