top of page

NIEUWSBRIEF Nr 28 van 2 OKT 2019

WEB START PAGINA.jpg
ACINA_n.jpg

Club op bezoek.

Op 16 september laatstleden mochten wij ons verheugen op het bezoek van ACINA, een filmclub die haar ontstaan eigenlijk dankt aan een aantal fervente dia fotografen van het ATM taxibedrijf. 
ACINA is een multimediaclub en bestaat uit 50/50 fotografen en filmers. Deze club is gesticht in 1964, dus ook al een respectabele ouderdom. 


Op dit ogenblik zijn er nog 4 filmers actief.
De avond werd ingeleid met twee één minuut filmpjes, Tony van Look mocht de spits afbijten met de 1 minuutfilm "Ontbijt" over een hondje en een tovenaar. Dit filmpje was het resultaat van een opdrachtfilm, "E goe pleutske"  ook een opdrachtfilm over parkeerperikelen was nummer twee van deze  minuutfilmpjes.
En dan verder naar het meer serieuzere werk. Denise Boeckstijns verraste ons met een zeer goed gemaakte korte documentaire over de oudste nog steeds bemande vuurtoren van Frankrijk. " Corduan" , een vuurtoren van ruim 400 jaar oud was ook de eerste vuurtoren die uitgerust werd met Fresnellenzen, een vooruitstrevende uitvinding die tot op heden nog altijd in moderne vuurtorens in gebruik is. 
Zeer goed gemaakte korte documentaire met prachtige beelden , vlotte montage en goed gebruik gemaakt van beelden van het internet . Boeiende en leerzame film, proficiat! 
Om het serieuze toch weer even te onderbreken toonde Charles Bruers ons een 1 minuutfilm "O.K. ", een ietwat vreemde manier om een begrafenis te regelen.
Van het duistere naar het lichte, Jos Smets liet ons met "China Light " meegenieten van het prachtige Chinese lichtspel afgelopen winter in de Antwerpse Zoo. 
Mooie opnames, maar het totaal verglijd spijtig genoeg meer naar een diavoorstelling ,ietwat verlucht met bewegende beelden. Het verhaal maakt eigenlijk de film, maar de prachtige beelden en de sublieme kleuren zorgen voor een mooi geheel. Balans tussen voice over en achtergrondmuziek liet soms toch wat te wensen over. 
Van het verre China, alhoewel eigenlijk in Antwerpen ,naar een land wat dichterbij. Met "Ascanbas" van Francis De Pauw tracht deze ons vertrouwd te maken met drie belangrijke regio's in Spanje, namelijk Asturias , Cantabria en Baskenland.
Deze documentaire was eigenlijk overcompleet, teveel informatie op te korte tijd , wel zeer mooie beelden, maar erg moeilijk om te weten waar we eigenlijk waren.Goede fotografie, maar wat weinig camerabeweging, een goede voice over stem, doch de geluidsbalans is iets teveel aangekondigd, te bruusk naar beneden halen van de begeleidende muziek om plaats te maken voor de inspreekstem is vrij storend. In ieder geval toch zeer de moeite om te bekijken.
"Kerst animus" , een genre film van Ludo Boeij werd helemaal gemaakt met een fotocamera ,maar hier geen aaneenschakeling van dia's maar prachtige camera bewegingen maakt van deze genrefilm een aangenaam werkstuk, erg goed " geanimeerd"!  
En om te besluiten, nog eens een leuk 1 minuutfilmpje van Charles Bruers, "Misverstand" , plezierig en met een goede clou ! 
Dan was er natuurlijk de pauze , die zeer geanimeerd verliep.
Na dat iedereen voorzien was van een natje en een droogje,was het de beurt aan çois van Roosendael met een korte documentaire in zwart wit , een samenvatting van een langere film van 20 minuten met als titel " Wielertoerist". 
Hij schetst hierin het verhaal van de gedrevenheid van de wielertoerist tot bijna in het absurde. Mooie fotografie , prachtige manier waarop het gebetene van deze mannen in weer en wind wordt aangetoond.Door de keuze om deze film in zwart wit te maken versterkt hij het gegeven. Knap gedaan !
Nadat we de mens in het middelpunt gezet hebben, gaat Denise Boeckstyns de stad "Krakau " in de schijnwerpers plaatsen. Het is een prachtige documentaire geworden, met een zeer origineel einde. Zoals we van haar reeds eerder zagen een heldere fotografie, een goede en evenwichtige commentaar, alleen spijtig dat de klankbalans het soms liet afweten.
Knap getrukeerde selfie op een plaats die eigenlijk niet toegestaan was, maar in ieder geval is dat probleempje feilloos opgelost .
De aangekondigde films Winterheide en Wreed ACINA-Dent kwamen spijtig genoeg te vervallen en werden vervangen door een documentaire van çois Van Roosendaal " Bourbon-Lancy" een verslag van de fototentoonstelling (l'ete des portraits 2014)in dat stadje . Een wandeling door deze stad en omgeving, met prachtige beelden, zeer goed opgebouwd, uitmuntende montage waardoor commentaar volledig overbodig is. Zeer mooi gedaan. 
En we blijven bij de beeldende kunst, want met "Lambermontmartre" slaagde Denise Boeckstijns erin om ons de sfeer van dit jaarlijkse evenement aan het Paleis van Schone Kunsten in Antwerpen te laten opsnuiven. Mooie impressie van dit populaire kunstgebeuren.
Maar Denise was nog niet klaar, zij vergastte ons op "Keltische charmes" een aangenaam reisverslag langs de Schotse Westkust met een cruiseschip. Goed opgebouwd verslag, prachtige beelden, spijtig genoeg probleempjes met de achtergrond muziek. 
Goede montage van een epische reis.
Wij blijven aan boord van een schip, in dit geval de " Morgenster". Ludo Boeij neemt ons mee aan boord voor een korte zeiltocht in Bretagne vertrekkende uit Cherbourg en met als einddoel Morbihan. 
Mooie beelden, goede commentaar, de natte droom van elke rechtgeaarde zeiler.
Als afsluiter blijven we toch weer bij de zee, zij het dan dat Denise Boeckstyns ons meeneemt naar de zeehonden in het opvangcentrum voor zeezoogdieren A seal in Zeeland. Sterke beelden, goed gemonteerd en perfect van lengte. Zeer goede reportage.
Ja, en dan was het weer voorbij. Wat we zeker moeten onthouden is dat , al zijn er in deze club eigenlijk maar vier filmers actief , zij toch een zeer mooi gevariëerd programma hebben gebracht en waar Denise met maar liefst vijf films toch wel de hoofdvogel heeft afgeschoten. 
Kortom het was een zeer aangename avond en we hopen elkaar nog vaak terug te zien. Bedankt ACINA!

Jack

bottom of page