top of page

NR 25- 17 MEI 2019

ERIC CAMBIEN IN DE KIJKER

Cineast in de kijker.

Op 15 april hadden we weer eens tijd om een van onze trouwe leden een forum te geven. Als cineast in de kijker kreeg Eric Cambien de eer en het genoegen om eens te kunnen vertellen en vooral te tonen met welke films hij zoal bezig is. 
Eric is reeds sinds 1979 een trouw lid van onze club. Hij is begonnen zoals velen onder ons met super 8 films te maken, maar reeds van in den beginne koppelde hij direct het geluid aan zijn films. In die tijd gebeurde dat nog met striping, het aanbrengen van een magneetbandje aan de pellicule. Later is hij zoals de meesten van ons overgestapt naar video.

Wat de onderwerpen aangaat die Eric het liefst verfilmd ,zijn de reizen naar Indonesië, waar hij blijkbaar zijn hart verloren heeft.
Als eerste film stelt hij een trilogie over Bali voor. 
In deze trilogie toont Eric zowat alle belangrijke rituelen van de Hindoe gemeenschap daar.
Deel 1: Krachten van Bali: over geboorte en huwelijk
Deel 2: Heersers van Hemel en Aarde: leven als Hindu
Deel 3: Begraven met Goden en Demonen : de dood en crematie.
Zeer kleurrijk, interessant maar eigenlijk een beetje teveel informatie op relatief korte tijd en vrij compleks om dat allemaal zo snel te verwerken. 
Ondanks het feit dat deze films toch reeds een twintigtal jaar oud zijn, en nog in SD gemaakt zijn , is de kwaliteit van de beelden verrassend goed.
Omdat deze trilogie vrij veel tijd in beslag nam, waren we reeds bij de pauze aanbeland. Tijdens deze pauze waren er verscheidene leden die pas of in de erg nabije toekomst hun verjaardag vierden en werden onze leden getrakteerd op een snoepje en een drankje. De meest in het oog springende verjaardag was echter deze van Louis Orban, die is namelijk op 13 april maar liefst 91 jaar geworden en nog altijd een actief lid van onze vereniging. Voor alle jarigen, proficiat en nog vele gelukkige jaren.
Na de pauze brachten we samen met Eric een bezoek aan de Papoeas in Irian Papoea. 
Met als titel : Nayak Lak Dani, wat zoveel betekent als wees welkom, beschrijft hij filmisch de gebruiken bij de peniskoker dragende papoeas in Irian Papoea. 
Vele van deze rituelen worden speciaal opgevoerd voor de toeristen en zijn eigenlijk een typische toeristenval. Niettegenstaande dit gegeven slaagde Eric er in om toch wat originele beelden te schieten, en dat juist door eigenlijk een beetje de regels aan zijn laars te lappen en te proberen met de bevolking contact te maken. 
 Na deze interessante ontmoeting keren we terug naar de ietwat modernere rituelen. Met "Larantuka" een dorp in het Oosten van het eiland Flores, vieren we samen met de inwoners het paasfeest zoals dat daar gevierd wordt volgens de rituelen van de Portugezen uit de 16 de eeuw. 
Eric is duidelijk gefascineerd door rituelen, zowel de christelijke als  die uit de meer op de natuur geënte godsdiensten. 
 En we blijven op Flores.
In de  beginjaren van 2000 kwam dit kleine eiland in het wereldnieuws door de vondst van een skelet of alleszins een deel ervan, van een  kleine mensensoort. In pers werd deze al snel de " hobbit " genoemd . In " Ebu Gogo"  ( De kleine mens) neemt Eric ons mee naar deze vindplaats. Gestoffeerd met enkele interviews van de lokale gids, die ooit deel uitmaakte van deze opgravingen en enkele interviews met een Nederlandse professor wordt er een beetje de sluier opgelicht van deze gebeurtenis. Is het echt een andere kleine mensensoort of is het meer een toevalligheid? Daarop heeft de wetenschap tot op heden nog geen duidelijk antwoord. 
Het is een interessant gegeven en goed in beeld gebracht .
Er was echter nog een film voorzien voor deze avond, maar door technische problemen kon deze spijtig genoeg niet vertoont worden. 
Het was in ieder geval  een erg interessante avond en hebben we een boeiende  kijk kunnen nemen in de cultuur van Indonesië.
Bedankt Eric ,om ons al deze documenten te tonen.
                                                                                                     Jack.

WEB START PAGINA.jpg
INDONESIE.jpg
bottom of page