top of page

NIEUWSBRIEF 32- 12 februari 2020

Overzicht vergaderingen Februari, Maart en April  

17 feb. 2020   Nabespreking Filmfestival .
 02 maart 2020  Statutaire vergadering. 
16 maart 2020  Filmer in de kijker of filmclub op bezoek.
06 april 2020  Nabespreking festivalfilms met de juryverslagen.
20 april 2020 Prijsuitreiking met kaasschotel .

Ons filmfestival van 2020

 9 februari 2020 zal niet alleen de geschiedenis ingaan met de eerste storm die in België een naam kreeg, " Ciara", maar die in Duitsland " Sabine " werd genoemd, maar ook als de dag waarbij toch nog heel wat mensen het slechte weer trotseerden om naar ons filmfestival te komen.  Het waren er dan wel minder dan het vorige jaar, maar van een man weet ik zeker , die is gekomen omdat het voetbal afgelast was. Dus zo zie je maar om in de voetbal gedachte te blijven, elk nadeel heeft zijn voordeel zoals Johan Cruyff het ooit stelde.
Ondertussen heeft iedereen al de officiële uitslag gekregen , maar ook de lovende woorden van de voorzitter van de jury.


Toch nog even een verslag van het verloop van ons filmfestival.
Na de openingstoespraak van onze voorzitter staken we van wal met wat ondertussen al een vaste gewoonte geworden is , met het filmmagazine. 

FILMMAGAZINE:
De zes korte films werden door mezelf aaneen gepraat. 
Als naar gewoonte werd er aan het aanwezige publiek gevraagd om te stemmen voor de drie beste films. 

Na afloop van het magazine verzamelden we in totaal 47 geldige stembiljetten. 
De uitslag werd bekend gemaakt na het eerste blok van het eigenlijke filmfestival.

Als derde kwam Renè Muchez uit de bus met zijn reportage rond de openluchtuitvoering van de opera Rigoletto van Guiseppe Verdi in Bregenz.
" Blue Safari" van Herman Vanderheyden , een minidocumentaire /safari in Canada met als hoofdspelers bruine beren ging met de tweede plaats lopen. 
Het was echter
Denise Boecksteyns die beslag legde op de eerste plaats met haar feeërieke en kleurrijke impressie van " Winter in Antwerpen". 
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere deelnemende films niet goed waren, integendeel, de bijdrage van Marc Theeuws, en Mieke Adriaenssens over de " Kegelkluis", de enige nog bestaande kegelbaan in Antwerpen was ook zeker de moeite waard, om dan nog maar te zwijgen over de indringende minireportage " La violencia" over het geweld van december laatstleden in Chili, de reportage van François en Patricia Verhulst. Die reportage maakte ook wel wat indruk. 
Dan was er ook nog " impressionistisch realisme " van Jos Trappers, een mengeling van prachtige beelden met filosofisch getinte gedichten. 
Het waren zes mooie en interessante kortfilmpjes en de keuze lag bij het publiek.
 Dan werd er gestart met het eerste blok. 


Het was Rik Michiels die met " Cross " de spits mocht afbijten. Een reportage van een motocross gebeuren van jong aanstormend geweld . Goed in beeld gebracht en onderhoudend.Rik behaalde hiermee 72 %.


Hierna werden we getrakteerd op een toeristische film van Denise Boecksteyns

"  Lisbon , here we are" zij liet ons genieten van het historische en prachtige Lissabon. Een verdiende 72,33 % was dan ook haar beloning.


Van het toerisme gingen we dan naar het genre, met " Flow of spring" dompelde Rik Michiels ons onder in het moderne ballet, met wentelende lichamen en bevallige sluierwerking met kleuren. Deze specifieke benadering bracht hem 73,67 % op. 


Na deze wervelende beelden bracht  Renè Muchez ons terug tot overpeinzing. De reportage "n Oord van stilte" liet ons bezinnen in de prachtige abdij van Tongerlo, waar onder andere ook het enige werk van Da Vinci Het laatste avondmaal op doek te bewonderen valt. 
Renè werd beloond met 69,67 %


Van het hele serieuze over naar het kolderieke. 
Met "
 Bullshit versus Sentiment" zette Rik Michiels ons op het verkeerde been, deze absurde, deels burleske reportage bracht toch bij iedereen een glimlach op het gelaat en soms werd er bij herkenbare situaties toch ook wat gegniffeld. Zijn improvisatie was goed voor eveneens 69,67 %.


Paul Schellekens bracht ons terug een toerische reportage. Met zijn " Een rit vol stoom" liet hij ons genieten van een tocht per historische stoomtrein door de Gorge de Doux in de door iedereen gekende en geliefde Ardéche, deze rit bracht hem 71,67 % op.


Dan was er de pauze , nu moest er snel gerekend worden voor de uitslag van het filmmagazine, terwijl de mensen konden genieten van een broodje of een stuk taart en niet te vergeten een drankje. 


Toen de mensen terug op hun plaats zaten voor het tweede blok, werd de uitslag bekend gemaakt van de stemming voor het filmmagazine, maar die uitslag die kennen jullie nu al.
Het was
Jos Trappers die de aftrap nam met zijn documentaire over de aarde.

Ik beweeg" geeft in het kort de geschiedenis weer hoe de mensen vroeger dachten over de aarde, toen men nog geloofde dat de aarde plat was en hoe later men overstapte van een aarde die het middelpunt van het heelal was naar de Copernicaanse stelling dat de aarde rond de zon draait en zo de zon als middelpunt van ons heelal definieerde.


Ondanks alle inspanning van Jos werd hij toch maar beloond met 68,33 %.
Jean Pirlet bleef dichter bij ons, hij maakte een documentaire over Borsbeek, die hij doopte " Dorp naast de stad". Met mooie natuurbeelden en stemmige dorpsgezichten verkocht hij overtuigend zijn dorp. Het bracht hem alleszins 71 % op.


Als laatste van het tweede blok was het de beurt aan Paul Lacroix. Zijn film hadden wij zelfs nog niet in voorvisie gezien , dus de verwachting was groot, zeker omdat we weten dat Paul altijd tot in de puntjes afgewerkte films maakt. Met " Uit het leven van ..."  verraste Paul ons volledig, het was een documentaire over de huiskat, met vele weetjes en leuk gebracht. Wij kijken nu toch weer anders naar onze poes, het zijn echt wel tuintijgers. 
Deze minidocumentaire bracht Paul maar liefst 75,33 % op.


Na een korte pauze, waar we de benen nog eens konden strekken en de inwendige mens van het nodige vocht en voedsel konden voorzien,opende Filip Wachters het derde blok met een indrukwekkende documentaire met als titel " De draken van Indonesië". Prachtige beelden van de onderwater fauna en flora brachten ons in de stemming, de Komodovaranen, waar de titel van de film naar verwijst zijn inderdaad machtige dieren, deze levende fossielen dwingen echt wel respect af.
Vraag blijft alleen, wat is nu het interessantste?, die mooie onderwaterwereld of deze unieke draken.  De jury alleszins beloonde de film met maar liefst 83 %


Na al deze schoonheid toonde Jean-Paul Grauwels een heel wat mindere mooie kant van de mensheid , de verschrikkelijke  feiten van  slechts een kwarteeuw geleden. In zijn indringende en beklijvende reportage " Rwanda 25 jaar later" , bracht hij ons de gruwelen van de genocide in herinnering, niet alleen de moord op de tien Belgische blauwhelmen maar ook het onbegrijpelijke geweld van die genocide en hoe die eigenlijk gegroeid is. Gelukkig is de hedendaagse Rwandeese jeugd erg positief en kijkt zij zelfverzekerd uit naar een beloftevolle toekomst. Prachtige documentaire die ons zeker nog maar eens aan het denken zet hoe dun het laagje beschavingsvernis van de mensheid wel is.
Jean-Paul werd beloond met 81,33 %


François Verhulst mocht het filmfestival besluiten met een dynamische documentaire

City Rhythms" . Prachtige beschrijving van de metro van Moskou, niet alleen de hectiek van de metroreizigers, maar ook de prachtige kunst in de stations, de prachtige beelden, de mooie lusters , alles in de Sovjetstijl.
Zijn impressie bracht 73 % op.


Tot zover het verslag van deze geslaagde dag, ondanks het slechte weer toch nog beloond met een goede opkomst, zij het dan wat minder dan vorig jaar. Tussentijdse telling vertelde ons dat er toch meer dan 60 toeschouwers waren.
Volgend jaar, wanneer we ons 60 ste filmfestival zullen vieren hopen we dus op goed weer en natuurlijk de nodige goede films. Dus aan alle leden , maak dit jaar een goede film, 2021 moet alle records breken.

Jack.
 

Statutaire vergadering

Zoals alle verenigingen hebben wij ook elk jaar een statutaire vergadering. 
Dit jaar gaat deze door op 2 maart 2020.

Zijn ontslagnemend en herkiesbaar: 
De voorzitter : Jean-Paul Grauwels.
De penningmeester: André Lemahieu 
Raadslid: Herman Vanderheyden.

Zijn ontslagnemend en niet meer verkiesbaar:
De feestbestuurder(ster) : Simonne
De materiaalmeester: Marc Theeuws

Kandidaten, voor alle functies , dienen zich aan te melden bij de secretaris, Jean-Paul Grauwels.

De functie van voorzitter die nu tegelijkertijd secretaris is, zou eigenlijk gesplitst moeten worden, dus een kanditatuur voor secretaris is dus ook beschikbaar.

WEB START PAGINA.jpg
bottom of page