HOME
TECHNISCHE OPLOSSINGEN IN CORONA TIJD
NIEUWSBRIEF 33 - 30 MAART 2020
Spijtig genoeg zijn al onze vergaderingen geschorst tot in September, maar blijkbaar is dat geen reden dat er geen onderling contact meer tussen de leden zou zijn.
In tegendeel, nog nooit werd er zoveel ge-e-maild en getelefoneerd als nu.
Het is niet alleen de wens om te weten of het met iedereen goed gaat, nee, technische problemen komen nu ook aan de orde.
Jean Pirlet is diegene die zich een boel nieuw materiaal aangeschaft heeft om mooie natuurfilms te maken , maar die door de Coronatoestanden nu gedwongen wordt om eigenlijk binnen te blijven en zijn prachtige telelenzen niet zal, toch niet in de nabije toekomst , kunnen gebruiken.
Zijn knik in de kabel is een serieuze kink in de kabel geworden.
Daarna kwam Filip Wachters met een probleempje aanzetten , hoe hij in heel lange opnames ( tot 3uur) op een eenvoudige wijze , een korte clip zou kunnen uitsnijden.
Deze vraag zorgde ervoor dat er via e-mail al direct een aantal antwoorden en suggesties kwamen.
Herman Vanderheyden bijv. bezorgde ons de tip om via het systeem van VLC media player stukken uit zo'n lange opnames te selecteren.
Zijn oplossing is verder in deze nieuwsbrief opgenomen, waarvoor dank.
Maar van het een kwam het ander. De eigenlijke oorzaak van dit probleem waarvoor Filip een oplossing zocht, was het feit dat hij opnames wilde maken van een eekhoorn in zijn tuin, maar dat lieve diertje kan je niet commanderen, dus besloot hij om zijn camera verborgen op te stellen en gedurende 3 uur deze te laten opnemen. Het probleem was dus , ik moet drie uur footage doorspoelen om misschien een opname te hebben van een aantal seconden en die wil ik dan gebruiken.
Gelukkig zijn er toch nog een aantal andere oplossingen.
Eerst en vooral, en dat telt voor alle mensen die graag dierenopnames maken met een verborgen camera:
- bestudeer het gedrag van het te filmen dier , (of insect). Je zal zien dat ook zij een soort van vast gedragspatroon vertonen. Zij zullen bijvoorbeeld altijd naar een zekere plaats gaan ( kan ook door lokvoer) , en bepaalde tijdstippen respecteren. Na verloop van tijd zal je er een zeker patroon in terugvinden.
- Kies de locatie van uw camera zo, dat je de meest optimale plaats zoekt, wat betreft de mogelijke lichtinval. Vermijd dus dat het een tegenlichtopname wordt.
- Camoufleer je camera op een zo natuurlijk mogelijke wijze, en zorg er zeker voor dat er niets rammelt door de wind of schittert in de zon, anders heb je alleen een vogelverschrikker.
Wanneer je met een gewone camera filmt, gebruik dan een bewegingssensor die je camera start en die je voor een bepaalde tijd kan instellen.
Allemaal goed en wel, maar er bestaan ook nog andere oplossingen, daar wees Paul Lacroix op.
Tijdens een kort telefoongesprek wist Paul te vertellen dat er op de markt uitmuntende camera's bestaan die uitgerust zijn met bewegingssensoren, maar die tevens ook volgmogelijkheden bezitten. Daar was ik enorm in geïnteresseerd en Paul was dan ook zo vriendelijk om informatie door te mailen. Waarvoor uiteraard dank ( het is leuk om eens info te krijgen waarbij ik weer wat copij heb voor een nieuwsbrief)
Hier in het kort wat hij me toestuurde:
- Voor opnamen die op onverwachte momenten moeten gebeuren,zoals o.a. opnamen van dieren, gebruiken we een camera met een bewegingssensor.
Het merk INOMEGA is een belangrijke speler op dit vlak. Deze kleine camera van Chinese makelij, maar met een uitmuntende kwaliteit in HD en UHD ( in de volksmond 4K) met een beeldformaat van 1920 x 1080 ( HD) doet de grote merken zoals Leitz, Leica , Canon en Nikon blozende wangen krijgen, bij het zien van deze beeldkwaliteit.
Je kan de opnamen gerust vergelijken met drone opnamen van eerste kwaliteit van het merk DJI of Yuneec. Uitmuntend !
De camera is piepklein en heeft ook Wi-Fi verbinding. Zo kan ik bijvoorbeeld tijdens de opnamen in Frankrijk zien wat er op locatie gebeurt in België en zo zelf bepalen wanneer een opname moet starten, of ik gebruik de bewegingssensor.
Bij gebruik van de bewegingssensor wordt de camera actief, van zodra er een bewegend onderwerp voor de lens komt.
De camera is niet alleen gevoelig voor de beweging die de camera start, maar is ook actief op de beweging van het onderwerp, m.a.w. als het dier uit het blikveld van de camera zou willen verdwijnen, gaat de camera ook nog eens automatisch het diertje volgen, zowel naar links of rechts als naar onder of boven. Dit tot op zekere limieten natuurlijk.
Ook hier kan je de lengte van je opname bepalen: bijv. 30/60/90/120/180 sec.enz.
De camera werkt ook perfect voor infra rood opnamen.
Ook het geluid kan je opnemen tijdens de opnamen en conversatie heen en terug is ook mogelijk.
Om een lang verhaal kort te maken, een superkwalitatieve kleine en prijsgunstige camera , uitermate geschikt als aanvulling voor speciale opnamen.
Verder zijn er nog de zogenaamde "natuurcamera's", die bijvoorbeeld aan bomen bevestigd worden. Deze zijn iets duurder, omdat ze volledig waterdicht zijn. De Inomega is spatwaterdicht.
Wat betreft prijzen, die variëren van 40-tot +/- 95 Euro.
Op deze manier kan je van op je SD- kaartje alleen de bewegende beelden inladen in je montage PC.
Verder moet je geen toestellen ombouwen om het nodige resultaat te bereiken, het is dus " Plug and Play".
Zo zie je nog maar eens dat zelfs het Coronavirus ons niet tegen kan houden om samen naar oplossingen te zoeken.
Het is hartverwarmend te zien dat we door blijven zetten, dat we niet het hoofd laten hangen en we voortdurend naar oplossingen zoeken. Zou het dan toch waar zijn dat de mensen een gezamelijke vijand moeten krijgen om eendrachtig samen te kunnen werken ?
Alleszins dank aan alle mensen die meegeholpen hebben om deze nieuwsbrief van copij te voorzien, je mag dat zeker nog meer doen en hopelijk kan iedereen in goede gezondheid al deze info verwerken.
Groeten en tot gauw ,
Jack.