top of page
PEN EN PAPIER.jpg
240525-vtb-heksen-antwerpen (1)_edited.p
animaatjes-heksen-0027133.jpg

Ketters, beulen & heksen in Vlaanderen- 1450-1750

Onze enthousiaste gids CLEMENT WALTER gidste ons op 25 mei 2024 in Antwerpen:

Zo geschiedde: we stonden met onze Cultuursmakersfilmgroep droog, tussen de regenvlagen door, op de Grote Markt en De Guldenberg, Daar bevond zich de eerste woning van de beul van Antwerpen,

Hoe hij onvrijwillig de taak van beul kreeg toegeworpen, hoe hij zijn kost als ‘hoerenkoning ‘ en ‘stadshondenvanger’ verdiende en waarom hij delen van het lichaam van veroordeelden verkocht.

Clement vertelde ook over de afschuwelijke instrumenten die hielpen om de waarheid te achterhalen, Ook de bestraffingen die uitgevoerd werden, en welke de voorkeur hadden, natuurlijk pas nadat je voor de ‘ vierschaar’ bent verschenen. Gelukkig diende niet iedereen ter dood veroordeeld te worden, soms kwam je er met de ‘schupstoel’ vanaf.

Het waren niet enkel misdadigers die onderhanden genomen werden, doch ook ketters zoals calvinisten, anabaptisten, etc. en éénmaal een heks.

Dat lijkt allemaal totaal verleden tijd, maar,,,

De reeks wettelijke verboden op hekserij, in Groot-Brittannië, werd pas geheel opgeheven in 1951, en vervangen door de Fraudulent Mediums Act 1951.

bottom of page