PEN EN PAPIER.jpg

ACTUELE ITEMS

HOME

BRICKS in het Beursgebouw van Antwerpen

KLIK hier voor 2 minuten film van rik michiels

DIRK DENOYELLE

LEGO  Kunstenaar

Denoyelle woonde tot zijn studies in Ukkel. Aan de Katholieke Universiteit Leuven studeerde hij voor burgerlijk ingenieur. Hij werkte even als freelance journalist. Vanaf 1991 werkt hij voltijds als cabaretier. Hij werd gauw bekend als stemmenimitator op podia, maar vooral met optredens op de openbare radiozenders. Hij heeft zijn repertoire uitgebreid naar sketches en liedjes, waarbij vaak politieke en maatschappijkritische elementen voorkomen. Hij immiteerde ondermeer Annemie Neyts, Wilfried Martens en Louis Tobback 

Sinds eind jaren 90 begon Denoyelle met projecten met LEGO-bouwstenen. Hij bouwde een dertigtal hoofden van bekende Vlamingen en wereldsterren, die op tentoonstellingen verschijnen. In 2009 kreeg Dirk het exclusieve label van "LEGO Certified Professional". Hij was de tweede Europeaan en de negende in de wereld die dit kwaliteitsmerk mag hanteren.

dirk denoyelle.jpg
2021-Dirk Denoyelle-Lego Kunstenaar.jpg

De BRICKS Presentatie in het Beursgebouw loopt nog tot 18 april 2021

Het beursgebouw van Antwerpen

1280px-Het_nieuwe_dak_van_de_Beurs,_ontw

Het eerste gebouw in Brabantse laatgotische stijl dateerde uit 1531, naar een ontwerp van Domien de Waghemakere. Een rechthoekige open ruimte werd omsloten door een met ster- en netgewelven overdekte zuilengalerij. De hoog opgetrokken 'pagaddertorens' met octogonale en cilindrische romp dienden als uitkijk naar de haven. Iedere natie had in de beurs een min of meer vaste plaats.

Na brand in 1583 werd de beurs onmiddellijk naar dezelfde plannen heropgebouwd. Het Beleg van Antwerpen (1584-1585) en de overgave aan het 'Spaanse' Leger van Vlaanderen deed het handelsleven helemaal verkommeren. Tussen 1661 en 1810 werd het gebouw onder meer gebruikt als tekenacademie en zetel van de Sint-Lucasgilde. De open binnenruimte werd in 1853 van een vooruitstrevende koepel voorzien door Charles Marcellis

Nadat een tweede brand in 1858 het gebouw opnieuw had verwoest, schreef het Antwerpse stadsbestuur tot tweemaal toe een ontwerpwedstrijd uit, waarbij het oude concept moest worden behouden. Tenslotte werd in 1872 het huidige gebouw verwezenlijkt door architect Joseph Schadde. Het is een merkwaardig samengaan van de historiserende neogotische stijl en revolutionaire technieken, met name de metalen constructie voor de overkoepeling van de binnenruimte.

Toegang te bestellen langs internet.